Vanliga frågor om kandideringen

Vecka 4-5, den 22 januari till och med den 4 februari, är det val av ägarombud för 2,5 miljoner medlemmar. Coop Norrbotten, Coop Mitt, Coop Gotland, Coop Väst, Konsumentföreningen Stockholm och KF direktanslutna medlemmar väljer vem de tycker bäst representerar dem i sin butik.

Under hela oktober månad kan medlemmar kandidera till ägarombud via val.coop.se.

Vad innebär kandideringen?
Om du kandiderar till ägarombud har du meddelat att du är intresserad av att bli ägarombud i din Coop-butik. Du kommer att kontaktas av valberedaren och när valet öppnar är du en av de valbara kandidaterna till ett viktigt uppdrag för Coop och din förening.

Min kandidering går inte igenom, varför?
Det kan bero på någon av de här anledningarna:

  1. Du är medlem i en annan förening än den du har kandiderat inom. För att kunna kandidera till ägarombud behöver du vara medlem i den föreningen. Om du vill kan du byta förening genom att ringa till medlemsservice på 0771-171717 knappval 2+2. Kontakta också din förening så kan de hjälpa dig med din fortsatta kandidering.
  2. Du har ett extrakort. Kanske är det så att du samlar poäng tillsammans med andra i ditt hushåll, och det är någon annan än du som har huvudkortet? För att kunna kandidera behöver du vara medlem som har betalt insats. Du kan fortsätta att samla poäng tillsammans i ditt hushåll även när du har blivit medlem. Att bli medlem gör du enkelt på coop.se eller i butiken. Kontakta din förening sedan så de kan hjälpa dig med din fortsatta kandidering.
  3. Du har glömt att ladda upp en bild eller att fylla i något av de andra obligatoriska fälten för att kandideringen ska vara godkänd. Se över att du har fyllt i alla dina uppgifter korrekt och att du har godkänt att vi får använda dina uppgifter till valsidan.

Hur vet jag vilken förening jag tillhör?
Det ser du på ditt kort. Du hittar det också på inloggat läge på coop.se eller i coop-appen.

På mitt kort står att jag är medlem i en annan förening än där jag bor, kan jag inte kandidera då?
Om du har bytt förening sedan du blev medlem kan det hända att din första förening står på ditt kort. För att säkert veta vilken förening du är medlem i kan du

  1. Logga in på coop.se och titta under rubriken inställningar
  2. Gå in på coop-appen
  3. Ringa medlemsservice på 0771-171717 knappval 2+2

Var hittar jag mitt id-nummer?
Ditt 7-siffriga id-nummer hittar du på ditt kort ner till vänster. Du hittar det också i coop-appen under rubriken inställningar.

Kan jag kandidera och bli vald som ägarombud i flera butiker?
Nej, du kan bara kandidera och bli vald i en butik.

Får jag betalt för att vara ägarombud?
Ja, du får ett arvode från din förening. Kontakta din förening om du vill veta hur ersättningen ser ut hos just er.

Jag har sett att det finns ersättare, kan jag kandidera som ersättare? Jag vill inte vara ordinarie ägarombud, bara ersättare.
Nej, du kan inte kandidera som ersättare, alla kandiderar som ordinarie ägarombud. Den av kandidaterna som får flest röster blir ägarombud, den som får näst flest röster blir ersättare.

Även ersättaren ska vara beredd att bli ordinarie ägarombud, till exempel om det ordinarie ombudet avslutar sitt uppdrag under mandatperioden.

Jag jobbar i Coop, kan jag vara ägarombud i min butik?
Nej, du kan inte både arbeta inom Coop och vara ägarombud.

Vad händer sen?
Efter att du har skickat in din kandidering kommer valberedningen att kontakta dig för en intervju. Utifrån de kandideringar som kommer in till din butik kommer valberedningen att lägga fram vem de föreslår som ägarombud. Vecka 4-5 är det val och då är det upp till medlemmarna att rösta på den de vill som ägarombud i sin butik. Den som får flest röster blir ägarombud, och den som får näst flest röster blir ersättare.