Torben, biträdande butikschef

År 1984 halkade Torben av en slump in på Coops aspirantutbildning där man inom tre år skulle kunna titulera sig som butikschef. Det är något han aldrig ångrat för sedan dess har han varit kvar inom företaget och fokuserat på att driva mindre, personliga butiker.

De senaste åren har Torben växlat mellan att jobba som butikschef och andreman. Idag är han biträdande butikschef i en mindre södermalmsbutik i Stockholm.

Det är väldigt kul att se med­arbetar­na lära sig och komma framåt, att de vill utvecklas och tänka i nya banor.

– Nu jobbar jag i en innerstadsbutik som har många stamkunder. I större butiker kommer kunderna och storhandlar varannan vecka, då får man inte samma kontakt. Jag gillar att man känner igen varandra, vissa kunder öppnar upp sig helt och är här tre, fyra gånger per dag. Det är här många samlas.

De varierande uppgifterna gör att han trivs extra bra. Tidigare när Torben jobbade på Systembolaget upplevde han att man bara stod i kassan och matade ut produkter, något som inte händer i hans nuvarande butik där alla kan och gör allt.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Hade det funnits vanliga dagar hade jag nog slutat. Jag gör allt som alla andra gör, beställer varor, skurar golven, bakar bröd och står i kassan. På morgonen kommer det ofta färskvaror och då är prio ett plocka upp allt. Vid lunch är det alltid en liten rusch men det är inte förrän på eftermiddagen som det börjar på riktigt, då handlar egentligen jobbet om att ta betalt, packa påsar och vara allmänt trevlig.

Du har jobbat i butik i snart 30 år, kan du fortfarande utvecklas?

– Absolut, man blir aldrig färdiglärd men nu handlar det kanske mer om en personlig utveckling. I början är allting nytt men sedan kan man såklart desto mer. Jag jobbar för att vara ett bollplank och en problemlösare. Min chef är yngre än jag och jag får ofta ge respons på mycket vilket är kul. Jag och butikschefen jobbar tätt, det är ett socialt jobb.

Vad är utmaningen i ditt jobb?

– Att få kunderna att trivas och att få jobbet att flyta på. Allt bygger ju nästan på att om vi lyckas idag så har vi igen det imorgon. Det är väldigt kul att se medarbetarna lära sig och komma framåt, att de vill utvecklas och tänka i nya banor.