Johan, butikschef

Johan är ett levande bevis på att man kan stanna länge inom ett och samma företag och ändå utvecklas. För över 20 år sedan började hans Coopkarriär och idag är han redo att ta över den nya butiken på Stockholm central.

En praoplats ledde till sommarjobb som i sin tur blev till extrajobb under kväller och helger. Efter ett avbrott för lumpen fortsatte Johan med butiksjobbet och det dröjde inte länge förrän han blev säljledare och slutligen butikschef. Idag har han jobbat i butik i över 20 år.

Om man visar framfötterna tar Coop emot en med öppna armar.

– Det kommer upp så mycket nytt och man blir lätt sporrad till nya arbetsuppgifter. Coop är bra på så vis att om man visar framfötterna så står företaget med öppna armar och tar emot en, det har jag upplevt sedan dag ett.

I början av 2013 börjar Johan en ny tjänst som butikschef för Coopbutiken som kommer att ligga på centralen i Stockholm, en rejäl utmaning eftersom hundratusentals personer passerar platsen varje dag.

– Precis som i alla andra butiker ska det vara fräscht, fullt och frontat i hyllorna och kunden ska få ett positivt bemötande av oss som jobbar. Den nya butiken kommer att vara som ett skyltfönster för alla Coopbutiker så det blir viktigt att visa upp vad företaget står för.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som butikschef?

– Jag gör precis samma arbetsuppgifter som de övriga medarbetarna. Man ser till att skura lastkajen om den är skitig, ingen titel ska avgöra vem som gör vad. En vanlig dag börjar ofta med en kundrunda där man kollar hur butiken ser ut, sedan planeras dagen, man plockar varor, hjälper kunder och sitter i kassan. Jag vill vara ute i verksamheten så mycket som möjligt och sitter därför bara med administrativa uppgifter två timmar i veckan.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Kundkontakten, vi har mycket stammisar här och man lär känna varandra bra. Sedan har jag en väldigt varierad mix av arbetskamrater, den yngsta är 17 år och den äldsta 63 vilket är kul. Att leda personalstyrkan framåt mot gemensamma mål är också en av de roligaste sakerna med att vara butikschef.

Hur ska man vara för att passa in i din roll?

– För det första måste man tycka om människor, sedan är det viktigt att kunna leda och utveckla personalen. Det gäller att våga lita på medarbetarna, i början gjorde jag allt själv men nu delegerar jag ut arbetsuppgifterna istället, det vinner alla på. Att vara stresstålig och ha grundläggande ekonomiska kunskaper är också viktigt. Jag satsar mycket på mjuka värden, har man det rent och fräscht så trivs alla och då blir det bra stämning och ekonomin kommer automatiskt.

Relaterat innehåll

Jobba i butik

Att jobba på Coop är spännande och utvecklande. Brinner du, precis som vi, för service och sälj? Bra! Hos oss finns det möjlighet att växa.

Går du i franchisetankar?

Som franchisetagare samarbetar du och drar du nytta av Coops starka varumärke, men butiken driver du själv.

Många jobb

Just nu pågår stora förändringar för att bli framtidens företag - häng med på förändringsresan!