Går du i franchisetankar?

Som franchisetagare samarbetar du och drar du nytta av Coops starka varumärke, men butiken driver du själv.

Idag drivs 118 av Coops butiker och stormarknader av franchisetagare. Drömmer du om att en dag få driva en egen butik kan franchise vara ett bra alternativ. Det innebär att du, via ditt egna aktiebolag, ansvarar för försäljningen, personalen, vissa kostnader samt driften av butiken. Att vara franchisetagare innebär att du tar ett ansvar och ett ekonomiskt risktagande samtidigt som du har större möjligheter att tjäna pengar.

Som franchisetagare hos Coop driver du antingen konceptet Coop eller Lilla Coop. Anledningen till att våra största koncept inte drivs på detta sätt är att det går att påverka de små butikerna mest.

Hur är det att vara franchisetagare? Läs intervjun med Peter Norell.

Hur ska man vara som franchisetagare?

Du ska både kunna skapa en fräsch butik och ta hand om personalen samtidigt som fokus även ligger på kundbemötande och försäljning. Tanken är att franchisetagaren ska bli "handlaren i byn", därför är det viktigt att ha en idé kring hur och vad du ska göra när du startar upp butiken. Ett långsiktigt engagemang krävs för att lyckas.

Vad är fördelen med att vara franchisetagare?

De flesta franchiseavtal som vi på Coop skriver är fem år långa och under den tiden är det rimligt att göra en vinst i bolaget. Två tredjedelar av alla intäkter går idag direkt till franchisetagaren.

Vem kan bli franchisetagare? Vilka egenskaper behövs?

Att ha erfarenhet av både livsmedelshandel och personalansvar är ett stort plus. Ibland gör vi även undantag och låter personer utan mycket erfarenhet av detta bli franchisetagare, men deras resa blir betydligt tuffare och längre. Som franchisetagare gäller det att ha ett entreprenörskapstänk och tydliga idéer kring vad man vill göra med butiken för att få ett bra slutresultat.

Får jag någon hjälp från Coop?

Absolut! Varje franchisetagare har en områdeschef som regelbundet besöker butiken för att stötta, agera bollplank och se till så att Coops koncept följs. Grunden till franchisetagandet handlar om att du måste vara duktig på att sköta en butik och förstå lite av mycket, men du kommer även få hjälp av oss så butiken går så bra som möjligt.

Relaterat innehåll

Jobba i butik

Att jobba på Coop är spännande och utvecklande. Brinner du, precis som vi, för service och sälj? Bra! Hos oss finns det möjlighet att växa.

5 skäl att jobba på Coop

Intresserad av att bli Coopare? Här är de fem främsta skälen till att folk väljer jobba hos oss.

Många jobb

Just nu pågår stora förändringar för att bli framtidens företag - häng med på förändringsresan!