Saffransbullar

Bild på Saffransbullar
30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid

Ingredienser

30 stycken
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk hel kardemumma
  • 1 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl, ev lite mer

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:

  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 dl pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Fyllning

Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.

Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

Pensling och garnering

Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Omdömen (29 stycken)

  • Bakat dem idag och även förra julen. Så goda!

    av Jessica, 12 december 2013
  • Bästa och godaste bullarna jag gjort!

    av Anna-Karin, 11 december 2013
  • superbra recept!

    av elin, 10 december 2013
  • Bästa bullarna hitills, jag har ändrat receptet lite och har i kesella för att göra degen lite fluffigare och vit sirap istället för strösocker. Saffran hoppar vi över i den här familjen.

    av Nina, 3 februari 2013
Visa fler

Vad tycker du?

Kommentera receptet

Berätta för andra

Eller logga in så blir det lättare att hålla reda på dina kommentarer och recept.

Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

1. E-post

2. Välj lösenord

3. MedMera

Skapa inloggning med e-postadress

Fyll i din e-postadress så skickar vi ett meddelande med en aktiveringslänk. Klicka på länken i meddelandet för att fortsätta din registrering.
Skapa användare

Min Återbäring

Mina butiker

Mina erbjudanden

Mina inköpslistor

Mina recept

Mina middagar

Vecka 17

Planera middagar V.17

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Vecka 18

Planera middagar V.18

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Mina Idéer