Hel fisk i ugn

Bild på Hel fisk i ugn
1 timme 30 minuter

Ingredienser

4 portioner
 • 1,5 kg fisk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

 • 1 timme 30 minuter

Att tillaga fisk i ugn är bekvämt och passar både större och mindre fiskar. Genom att fisk är vattenrik behövs inget kokspad. Den sjuds i eget spad. Enklast och bäst är att sätta in fisken okryddad i 100°C ca 1 timme. Skinnet torkar då och skyddar fiskköttet, som bevarar all sin smak och saftighet i den låga värmen. Det torra skinnet kan sedan lätt lyftas av när fisken ska serveras.

Om fisken skyddas med aluminiumfolien kan värmen ökas till 200°C och tillagningstiden blir kortare. Fisk kan då fyllas med kryddgrönt och lök. Skyn blir smakrik, men fiskköttet blir inte fullt lika saftigt.

Utan folie i 100°C

Rensa och skölj fisken, den behöver inte fjällas. Lägg fisken okryddad i en långpanna eller ugnsform. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Mindre fiskar, 0,5-0,75 kg, blir färdiga på ca 50 minuter, större fiskar på 60-70 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt, ogenomskinligt och lätt släpper från benet. Prova vid ryggbenet med t ex en gaffel.

I foliepaket i 200°C

Rensa och skölj fisken. Fisk med fjäll ska först fjällas. Riv av ett stycke aluminiumfolie, lagom stort att svepa om fisken. Smörj folien. Salta fisken både ut- och invändigt. Lägg den mitt på folien. Krydda med peppar, laxfiskar dessutom gärna med koriander. Lägg kryddgrönt och skivad lök eller purjo i eller bredvid fisken.

Vik ihop till ett tätt paket. Lägg paketet eller paketen i en långpanna eller ugnsform och sätt in i nedre delen av ugnen. Mindre fiskar, 3-4 cm tjocka, blir färdiga på ca 30 minuter, större fiskar på 35-40 minuter och stor lax i bit på ca 50 minuter. Prova vid ryggbenet att fiskköttet släpper lätt och är ogenomskinligt.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Omdömen (22 stycken)

 • Författaren menar förstås att man saltar och kryddar när man tagit skinnet av fisken, eftersom de knappast går genom skinnet

  av Ann-Marie Lindberg, 30 januari 2014
 • Ja, självklart skall fisken kryddas. Vad författaren tänkt är svårt att veta. Normalt saltar man fisk mer än t.ex. kött. Några drag med vitpepparkvarnen är också nödvändigt.

  av Ralph Höglund, 11 november 2013
 • Det finns olika förslag på kryddning vid de olika tillagningsalternativen.

  av Britta/Webbredaktionen, 24 september 2012
 • SKa fisken vara smaklös utan kryddor frågar en som är helt novis

  av anna ek, 23 september 2012

Vad tycker du?

Kommentera receptet

Berätta för andra

Eller logga in så blir det lättare att hålla reda på dina kommentarer och recept.

Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

1. E-post

2. Välj lösenord

3. MedMera

Skapa inloggning med e-postadress

Fyll i din e-postadress så skickar vi ett meddelande med en aktiveringslänk. Klicka på länken i meddelandet för att fortsätta din registrering.
Skapa användare

Min Återbäring

Mina butiker

Mina erbjudanden

Mina inköpslistor

Mina recept

Mina middagar

Vecka 17

Planera middagar V.17

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Vecka 18

Planera middagar V.18

Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

Lägg i inköpslistan

Mina Idéer