Paprika, aubregine och persilja i högar

Frukt & grönt

Äpplen och päron i all ära, men ibland är det kul att prova något nytt och spännande. Eller vad sägs om okra, kokbanan och sötpotatis?

Granatäpple

Skalet är läderartat och äts inte. Färgen kan vara röd, gul eller grönaktigt och blir rödbrunt med tilltagande ålder, utan att frukten blir sämre. Inne i frukten finns en mängd kärnor omgivna av rött saftigt fruktkött - de ser nästan ut som röda vinbär. Det är dem man äter. Smaken är sötsyrlig och frisk.

Kvitten

Den innehåller mycket pektin och äts aldrig rå utan kokas med andra frukter till marmelad, sylt eller gelé. Man kan kärna ur den och tillaga som äpple, t ex paj eller bakas hela med fyllning i ugn.

Kokbanan/mjölbanan

Mjölbananen är en matbanan. Den har högre stärkelseinnehåll och är mindre söt i smaken än dessertbananer (vanlig banan, äppel- och röd banan). De flesta mjölbananer saknar, liksom dessertbananer, frön. Skalet är gulgrönt och ganska tjockt. Det kan vara svårt att dra av, varför man ofta skalar med kniv. Mjölbananer kan inte användas på samma sätt som andra bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används på samma sätt som potatis.

Okra

Används bl.a. till grytor. Innehåller en klibbig saft, som utsöndras vid kokning. Den används därför i många orientaliska rätter för att reda av soppor och stuvningar. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter eller stekas.

Mangold

Man använder bladen på samma sätt som t ex spenat, som kokt grönsak, i stuvningar och soppor. Om de gröna bladen är späda, kan de användas som råsallad.

Majrova

Rovorna skalas och rivs till råkost. De skärs i skivor och kokas i lätt saltat vatten, serveras med smör som ensamrätt eller som tillbehör.

Sötpotatis

Sötpotatis har samma koktid som vanlig potatis men är så söt att den inte ersätter vår potatis. Kokt eller stekt blir den tillsammans med andra grönsaker ett välsmakande tillbehör till kötträtter. Används dessutom i desserter och kakor.

 

Recept med srännande frukt och grönt

Relaterat innehåll

Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

Logga in på Mitt Coop

1. E-post

2. Välj lösenord

3. MedMera

Skapa inloggning med e-postadress

Fyll i din e-postadress så skickar vi ett meddelande med en aktiveringslänk. Klicka på länken i meddelandet för att fortsätta din registrering.
Skapa användare

Min Återbäring

Mina butiker

Mina erbjudanden

Mina inköpslistor

Mina recept

Mina middagar

Mina Idéer